luni, 23 ianuarie 2012

Antologie de poezie romanească la Montreal


Si de aceasta data vom constata un lucru stiut de totdeauna: poezia, arta, nu cunoaste frontiere. Mai ales astazi cand informatiile circula rapid, cand ideea de multiculturalitate si interculturalitate face parte dintre coordonatele firesti ale vietii.
Aparitia la MONTREAL, in Canada, a unei antologii de poezie scrisa in limba romana este un argument si un gest remarcabil in contextul lumii culturale contemporane cand, se cauta noi formule de exprimare artistica, se fac diverse conexiuni asa incat, a te face auzit, observat, este un deziderat firesc in acest amalgam de intelesuri si dileme.

Peste ocean in America de nord, in orasul mai europenizat in aspect decat altele din Canada, la Montreal, oamenii de litere pelcati din tara s-au straduit sa arate ca si ei sunt acolo, sa fie clar, nu sunt o masa amorfa, sunt personalitati distincte iar limba lor materna, limba romana , este o punte de legatura cu tara de origine. Lumea e larga si vasta, facem si noi, romanii, parte din conglomeratul sau cultural, iata o posibila harta a intentiilor celor care, au infiintat acum un an si ceva, Asociatia Scriitorilor de Limba Romana din Quebec . Gestul lor cultural se alatura in mare vorbind, celor care coordoneaza reviste de referinta in limba romana  la Toronto , sau in Vancuver daca ne referim doar la Canada .

Asociatia in atentie acum, care perscuratat se prezinta si pe siturile electronice ASLRQ, are doi mentori cat se poate de exigenti si dinamici in actiune, poetii: Adrian Erbiceanu, presedinte si Ionut Caragea, vicepresedinte.
Iata un fragment din declaratia care sta la baza infiintarii asociatiei: "Asociatiile, indiferent de vechimea sau coloratura lor, daca sunt conduse cu onestitate si constiinciozitate, devin adevarate puncte de sprijin  pentru comunitatile de care aparatin..., mergand pe urmele acestui vechi deziderat dar puternic in curentul novator al timpului, este si ASLRQ."

In colaboarre cu Fundatia Romana din Montreal , prin intermediul  'Suplimentului literar" si al revistei "Trinbuna noastra", ASLRQ organizeaza diverse activitati culturale menite sa tina legatura cu limba romana si cultura nationala. Un fapt remarcabil este ca, memebrii acestor "intemeieri" culturale au fiecare  obligatii de munca, sunt prinsi de probleme lor zilnice existentiale, si totusi, au gasit mereu vreme sa faca ceva durabil si in numele limbii lor materne. Cenaclul "Prietenii poeziei",  aduna scriitori cunoscuti sau scriitori care abia isi incearca puterile intre ale creatiei literare. S-ar putea spune fara exagerare ca este vorba de pasiune si respect in ceea ce fac, de perseverenta si asumare a unei responsbilitati in fata timpului care, avand in vedere si distanta de tara, ar putea sterge  granitele intelesurilor creatoare din cultura  romana, i-ar putea rupe de o anume matca spirituala, ceea ce, iata, nu se intampla. Poezia e un fapt salvator.

Cel mai pregnant gest de unire a vocilor scriitoricesti din tara cu cele din Quebeq; este editarea de catre ASLRQ, a unei antologii de proza si poezie, intitulata "ANTOLOGIA ASLRQ, 2009".
Lucrarea, dupa cum se precizeaza pe prima pagina, este detinuta si de Depozitul legal / Depot legal /, al Bibliotecii si Arhivelor Nationale din Quebeq, cat si al Depozitului legal / Depot legal, al Bibliotecii si Arhivelor din Canada cuprinde 39 de poeti membri ai Aociatiei, din Canada si din Romania, in 159 de pagini, format mare, Edition ASLRQ.

Printre numele prezente in volum sunt unele cu un CV incarcat de titlurile volumelor semnate, si de referinte critice, altele, aflate la polul inceputurilor literare sau, nume care au strabatut un drum important si le ramane inca o suita de varaiante pentru remarcarea lor speciala. Mentionam doar cativa dintre  creatorii de frumos reuniti in paginile volumului fara a supara pe nimeni, caci, odata intraiti in cuprinsul cartii, lucrurile sunt clare si nu se cade sa facem noi ierahii.
Corneliu Leu, autorul "Castelului din Carpati", Angela Furtuna, poeta si fondatoarea "Asociatiei de   Aparare a limbii Roamne" (sub  directoratul savantului Eugen Coseriu), cunoscutul traducator in si din limba franceza, Constantin Frosin, Elena Stefoi, (actualmente Ambasador al Roamniei in Canada), Basile Gliga, personalitate implicata si in problemele imigratiei romanesti in Quebeq, Melania Cuc, Aurel Pop, George Nimigeanu, Eugen Enea Caraghiaur, nu mai putin interesantii poeti, implicati in coordonarea asociatiei, Adrian Erbiceanu, presedinte si Ionut Cargea, vicepresedinte, Daniel Corbu, Dumitru Scortanu, Ovidu Bufnita, cu multe premii in literatura SF, mai tinerii, Ştefan Doru Dăncuş, Mariana_Ionela Pop, Luminita Suse, Virginia Mateias.
Pentru stradania de suflet a membrilor sai, si nu numai, Asociatia merita urarea “Floreat, Crescat" in lumea intreculturalitatii , si a globalizarii.
O voce culturala distincta poate fi remarcata doar prin specificitate.

VERONICA BALAJ

Niciun comentariu: