sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Ganduri la caderea cortinei Salonului International de Carte de la Montreal



      
Ottawa, Canada/Romanian   Global News   
Cea de-a 31 editie a Salonului International de Carte de la Montreal s-a incheiat duminica, 23 noiembrie,  cu o tolba bogata in impresii, mai ales in ceea ce priveste cartea romaneasca, fie ca a fost expusa in limba romana sau in franceza si in engleza. Asociatia Scriitorilor Romani din Canada, prin grija presedintelui ei, domnul Alexandru Cetateanu, a fost prezenta si la aceasta editie cu un stand in care au fost expuse volume  ale autorilor din Canada, dar si ale autorilor din tara.
Iata cateva nume: Francisc Dworschak (in romaneste si in engleza), George Filip, Maia Cristea Vieru,  Alexandru Cetateanu, pr. prof. dr. Cezar Vasiliu, Ionela Manolescu  (franceza), Livia Nemteanu, George Tautan (franceza), Victor Rosca, Dragos Samuila, Cristina Mihai. Din tara, au fost prezenti cu gandurile asternute pe hartie: Cezar Ivanescu, Carolina Ilica, Ilie Purcaru, Doru Motoc, Ioan Barbu, Veronica Balaj.
Au avut loc mai multe lansari de carte, in ordine: Areopagus -Convorbiri cu scriitori, semnata de Veronica Balaj si Cristina Mihai,  CELE TREI FETE, de Dragos Samuila, volum care a si castigat premiul de debut “Scripta Manent” (impreuna cu MOARA LUI KALUSEK-Inceputul represiunii comuniste –semnata de Victor Rosca) si, in limba franceza, ”Je m’souviens” a lui Geroge Tautan.  .
Pe Felicia Mihali, Irina Egli si Miruna Tarcau le-am inclus intr-o categorie aparte, pentru ca au reusit sa se impuna la mari edituri canadiene, dar si in fata publicului de limba franceza si a celui de origine romana, fiind déjà nume cunoscute in aceasta parte de lume  si nu numai.
Ambasadorii sufletului si ai cuvintelor nu sunt numai literatorii de origine romana, ci si canadienii, l-as numi, in primul rand, pe domnul Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei in Romania, prezent cu cartile sale la standul romanesc de la Montreal, alaturi de profesorul universitar Jacques Bouchard.
Oferta de carte romaneasca a fost bogata in acest an, de la roman, la poezie, publicistica, istorie, marturii, carte religioasa  si  volume pentru cei mici.
Daca participarea scriitorilor a fost numeroasa,  publicul romanesc din Montreal a fost putin in acest an, in schimb cel canadian a cautat cartile autorilor romani, cu precadere cele legate de Eliade (sau cele scrise de Mircea Eliade),  de Cioran (sau semnate Emil Cioran), cele legate de Dracula-Vlad Tepes, de Brancusi.
DINA-ultima carte semnata de Felicia Mihali, TERRE SALEE, sub inspiratia Irinei Egli si romanul gen fantasy_RAZBOIUL TITANILOR-Alegrea Selenei, de Miruna Tarcau, contribuie, alaturi de volumele celorlalti scriitori,  la realizarea de noi punti culturale romano-canadiene.
Au fost amenajate peste 700 de standuri, iar din Europa (mai ales cea de Est) doar Romania a fost prezenta, datorita trudei (realmente nu e usor sa supravietuiesti ca scriitor in lumea de astazi, cand trebuie sa ai de multe ori alte ocupatii ca sa supravietuiesti) membrilor  Asociatei Scriitorilor Romani din Canada.
Ceea ce mi s-a parut remarcabil, acum in era internetului aproape atotputernic, este faptul ca targul a fost vizitat de un public numeros, multi elevi de scoala, de toate categoriile, alaturi de adulti de toate varstele. Am vazut multe cozi, in care cititorii asteptau sa le vina randul pentru a primi un autograf de la autorul preferat. O imagine care lasa memorii profunde si induce la optimism, vis-a-vis de viitorul cartii si de  puterea si fascinatia cuvantului scris pe hartie.
(Un articol al scriitoarei Cristina Mihai,  corespondentul Romanian Global News din Canada)

Niciun comentariu: